ПЕРШИЙ МУРАЛ З СЕРІЇ "ГЕРОЯМ СЛАВА!" В ЧЕРКАСАХ.

Наша творча група з міста  Харкова в Україні. Ми зіткнулися з усіма жахами війни ще 24 лютого. Через місяць, ми опинились у відносній безпеці у центральній Україні

(м. Черкаси). Під час бомбардувань, у підвалі, ми усвідомили, який сильно  наша творчість впливає на людей. Вона дає надію та допомагає пережити темні часи. Тому мі вирішили створити серію муралів “Героям Слава”.

О проекте:

Проект присвячений героями опору. Це бійці ЗСУ, лікарі, МНС, волонтери, співробітники комунальних служб, підприємці, швачки та хіба перелічиш усіх? Всім хто зайнятий нашою перемогою та допомогою ЗСУ.

 

Перший мурал з цієї серії ми реалізували у місті Черкаси. На нього було оголошено збір коштів. На наш заклик найбільше відгукнулося людей з окупованих міст та місць, де ведуться бойові дії. Це ще раз підтверджує наше переконання, що людям потрібна надія. Ми не тільки реалізували проект, але й залишок коштів витратили на купівлю постільної білизни для дитячої лікарні в місто Бахмут (Донецька область) де зараз ведуться запеклі бої.

 

Передпроект було зроблено з використанням американського військового. Т.к. готових фотографій саме українських військових у високій якості нам знайти не вдалося.

Черкаси чарівне місто. Юна художниця з цього міста Оля Курська запропонувала провести саме фотосесію з місцевим воїном для муралу та організувала фотостудію. Підприємець із Черкаської області м. Золотоноша домовився з черкаськими військовими про участь у фотосесії. Харківська фотохудожниця Тетяна Рільцова здійснила фотозйомку. Крім того, місцева знаменитість у сфері мистецтва Іван Фізер, підтримав нашу ідею на сторінці у фейсбук. Величезний внесок у реалізацію проекту зробила міська адміністрація Черкас та мер міста Анатолій Бондаренко. Нам надали підйомну техніку, можливість проживання та харчування художника. Багато городян допомагало з реалізацією проекту. Велика подяка благодійному фонду “Допоможи ближньому Черкаси” за придбання матеріалів.

 

 

Створення макету:

Ми хотіли намалювати воїна у балаклаві для підтримки бойового духу наших солдатів, щоб кожен боєць ЗСУ асоціював себе з нашим героем.

На фотографування до нас приїхали 5 дуже скромних солдатів із куратором. Яка точно знала яка поза буде виглядатиме краще виходячи зі свого досвіду. Для військових цей досвід був першим. Але відчувалося, що їм до вподоби. Взагалі це напевно одне з найприємніших у нашій роботі, коли те, що ти робиш, викликає усмішку і загальне натхнення процесом. Все проходило у фотостудії "Ptichka", гарна студія к слову. Всім військовим ми зробили фотографії на згадку без балаклав, вони залишилися дуже задоволеними.

 

 

Величезну підтримку отримав проект від військових, які перебувають на різних лініях оборони. Нам сподобалася фраза однієї шанувальниці нашої творчості: “Для мене цей мурал – це оберіг. Саме так оберіг зараз виглядає для України”.

 

Не все так було гладко в громадському просторі. Як будь-який арт-проект, наш мурал викликав різні емоції. Черкаси – тихе місце, якого майже не торкнулися бойові дії. Багатьом навіть страшно впустити у своє життя цю нову реальність. Але нам здається, що саме зараз не можна заплющувати на це очі. Загалом проект виявився більш ніж вдалим, і навіть стурбовані процесом городяни залишилися задоволеними результатом.

 

Процес малювання звичайно сповільнювався комендантською годиною, труднощами з технікою та пальним, складним пошуком матеріалів. Але це не має значення. Ми задоволені результатом. Жаль тільки не виходить фотографією передати всю епічність мурала. Розмір полотна складає (висота 20 м, ширина 13 м) 260 кв.м. Для створення роботи була використана як водоемульсійна, так і аерозольна фарби.

Проект був виконаний в жанрі фотореалізм.

 

Проект "Героям Слава" має надзвичайно важливе значення, особливо в умовах воєнного стану в Україні. Ось декілька аспектів, які роблять його значущим:

Вшанування героїв: Проект надає можливість вшанувати героїв опору та тих, хто віддає свої зусилля для перемоги та допомоги ЗСУ. Та виражає подяку та визнання за їхню відвагу та самопожертву.

Надія та натхнення: Мистецька робота вказує, що навіть в умовах воєнного конфлікту мистецтво може принести радість і підтримку.

Підвищення моральності: Мурал може підвищити моральність військових, демонструючи, що їхні зусилля важливі та визнані. Також може підняти національний дух та єднання.

Публічний простір: Розміщення муралу в публічному просторі дозволяє багатьом людям переживати та співпереживати важливі історії та сучасні події. Це стає об'єктом для обговорення та обміну думками.

Спільна робота: проект об'єднав багато людей та організацій, які підтримали та взяли участь у його реалізації. Ця спільна робота вказує на солідарність та силу громадськості.

Мистецький внесок: Проект не лише вшановує героїв, але і прикрашає місто та приносить мистецьку цінність в громадський простір.

Допомога дитячій лікарні:ініціатива пожертвувати залишок коштів на постільну білизну для дитячої лікарні в місті Бахмут є прикладом того, як мистецтво може приносити користь та допомагати тим, хто цього потребує.

Цей проект є важливим прикладом того, як мистецтво може мати позитивний вплив на суспільство, особливо в умовах воєнного конфлікту. Він сприяє вшануванню героїв, моральному підвищенню та підтримці, а також є важливим кроком у збереженні історії та культурного спадку України.